Το έθιμο της γουρουνοπούλας έχει καταγωγή από την πόλη της Μεσσηνίας, της Νότιας Πελοποννήσου. Τα παλαιότερα χρόνια δεν το θεωρούσαν οικονομικό φαγητό, λόγο του ότι δεν γινόταν εκμετάλλευση όλου του ζώου, όπως του δέρματος για παπούτσια και του λίπους για λάδι στο τηγάνισμα. Παρόλα αυτά όμως η καλή εκτροφή των χοίρων σε συνδυασμό με το καλό αργό ψήσιμο του κρέατος σε φωτιά από κλιματόβεργες, μέσα σε ξυλόφουρνο ο οποίος ήταν καλά σφραγισμένος με ζυμάρι, έκανε αυτό τον εκλεκτό μεζέ να πουληθεί αμέσως στην αγορά! Ακόμα πρέπει να τονίσουμε ότι η γουρουνοπούλα δεν είναι τόσο λιπαρό φαγητό όσο φαντάζονται πολύ άνθρωποι, αφού άμα αφαιρέσουμε το ορατό λίπος επιτυγχάνουμε ένα γεύμα με λιγότερα λιπαρά και από μοσχαρίσιο κρέας, αν μπορεί κάποιος βεβαίως να μην μπει στον πειρασμό και να δοκιμάσει την τραγανή πέτσα ("κρατσάνα") και διάφορα άλλα γλυκάδια του ζώου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου